Field Trial

 

Veldwerk is er om de gelegenheid te bieden aan fokkers om de beste jachthonden te selecteren uit diverse bloedlijnen, zowel in binnen als buitenland. Zo heb ik het altijd bekeken en dat heeft me geen windeieren gelegd. Momenteel hebben we enorme fokmogelijkheden in onze kennel. Toplijnen uit Engeland, Frankrijk, Nederland, Ierland en België hebben we in ons bezit en kunnen we combineren met elkaar. Bij het maken van een combinatie tracht ik steeds te letten dat beide ouderdieren elkaar aanvullen.

Toen ik 10 jaar geleden actief begon in het veldwerk had ik nooit gedacht dat het allemaal zo een vaart zou lopen. Mijn eerste twee veldwerkhonden Dascha en Antares van ’t Land van Loon werden beiden Internationaal veldwerkkampioen en waren dan ook meteen echte toppers. Beiden wonnen ieder 6 keer een Internationale veldwedstrijd in 4 verschillende landen met 1UCACIT. Dascha won twee keer de Coupe d’ Espanje. Antares werd op indrukwekkende wijze Europees kampioen in 2008 in Italië, waar hij samen met Dascha die toen tweede werd, het ganse weekend domineerde.

Ook in 2012 deden we opnieuw van ons spreken op Europees niveau. Happy Quincy pakte zilver in Italië en mocht  zich voortaan Vice Europees kampioen noemen.

Tegenwoordig sta ik er niet meer alleen voor. Mijn vrouw Anika is ook begeesterd door het hele gebeuren en trainde zowel Great Jess en Ijenna ( beiden dochters van Dascha ). Anika werd met Great Jess tot tweemaal toe ( 2009 en 2011 ) de beste hond van het jaar op de veldwedstrijden van de Belgian Springer Club. Ze haalde ook haar eerste CACIT met Jess, die onder mij nog 3 keer winst liet optekenen in het Internationale Veldwedstrijdgebeuren. Haar laatste keer schitterde Jess op het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk waar ze een mooie 3de plaats haalde en netjes op het podium eindigde. 

Ondertussen hebben we ook nog een waardige dekreu uit een Franse bloedlijn gevonden. Het nam liefst 5 jaar in beslag voor we een reu vonden uit een nieuwe lijn die ons echt beviel. Na drie reuen uit Engeland die niet voldeden en twee uit eigen land kwam French Jegor als een geschenk uit de hemel. Eindelijk nog eens hond met wildvinderscapaciteiten, en het juiste karakter. Jegor liet zich al meteen in zijn eerste jaar opmerken en won al een open wedstrijd met 1UCAC en dit op leeftijd van anderhalf jaar. Jegor is dan ook al Belgisch veldwerkkampioen geworden en won de internationale veldwedstrijd te Axel in Nederland.

De topaanwinst voor onze kennel wisten we echter in 2013 te realiseren. Deze reu luistert naar de naam Sprucehill Rinty en kochten we weg bij de Ierse keurmeester en voorjager Tim Dennehy. Rinty is werkelijk een droomhond. Uiteraard vergt het tijd om aan elkaar te wennen maar hij won toch al vrij snel in Haaften te Nederland met 1U CACT.  We kijken uit naar de verdere resultaten van Rinty.

Toeval of niet maar met het binnenhalen van Rinty begonnen alle honden hier ineens op wel erg hoog niveau te lopen. Zo presteerden Ijenna en Happy Quincy het om in de Coupe de France zowel de eerste als tweede plaats weg te kapen. Het hoogtepunt was de eerste dag toen ze moesten bareren tegen elkaar voor de eerste plaats nadat ze elk hun reeks gewonnen hadden. Nooit eerder gezien! Het feestje werd compleet op dag 2 toen ze beiden met een 4u de eindzege veilig stelden en onze Jess nu weer haar reeks won en nadien ook de barage tegen een franse hond. Momenten om nooit meer te vergeten.

Sedert 4 jaar ben ik ook werkkeurmeester voor Spaniels. Dit geeft me nog een betere kijk op het hele gebeuren en de meest recente ontwikkelingen in het veldwerk. Ik vind keuren erg interessant, maar honden trainen en voorjagen geeft me nog steeds het meeste voldoening. Ik kijk alvast uit naar het volgende seizoen.

  • English (United Kingdom)
  • Dutch-Netherlands
  • French (France)