Internationaal veldwerkkampioen Antares van 't land van Loon

 

 

Zijn levenspad is afgelopen.
De grens bereikt met laatste kracht.
De eeuwige jachtvelden gaan nu voor hem open.
Hij is voor altijd thuisgebracht.

 

 

alt

 

Je was mijn eerste veldwerkhond.  Vanaf jonge leeftijd kon je zien dat je geboren was om in de zware dekking te jagen. 

Je lage stijl maakte dat je steeds ongeschonden uit het zware labeur kwam, de bramen gingen op en neer als je eronder zat, maar bij jou geen schrammetje te bekennen. 

Met je  talent gooide je meteen  in je eerste wedstrijden hoge ogen.  Het ware duidelijk dat je geweldig de fazanten kon vinden. Telkens kwamen we thuis met kwalificaties U.

Toch was het niet eenvoudig voor mij als beginnende voorjager om jou op topniveau te krijgen.

Jou grootste kwaliteit, namelijk de fazanten vinden was ook je grootste handicap op wedstrijd.

Net als een jonge topspits die het doel ruikt, en blind is voor zijn ploegmaats, ging je dan je kans.

Vaak was het raak, maar niet wedstrijdwaardig, of net niet afgewerkt en binnen de lijntjes genoeg om te winnen.

Het koste mij dan kunst en vliegwerk of beter fluitwerk, om je binnen het gareel te houden.

Maar we kregen beiden meer ervaring, werden rijper.

Ik leerde je besturen, bepaalde signalen te geven dat je wat minder snel moest gaan, ik leerde jou lezen , er kwam meer contact en jij ontdekte dat een perfecte samenwerking  ook wel prettig kon zijn.

Er kwam meer stabiliteit, en dat betekende ook mooie resultaten.  Telkens voor de winst meedoen. 

Je haalde aan de lopende band het CACT  binnen en ook het CACIT  in maar liefst 4 landen! Belgie, Frankrijk, Spanje  en de kers op de taart: Europees veldwerkkampioen in 2008 in Italie.

Die eerste dag, die run, staat voor eeuwig in mijn geheugen gebrand.

Na een geweldig parcours met drie punten moest ik je nog inzetten op een runner die geen van ons beiden had zien vallen.

Je vertrok als een speer en in no time was jij 60 m ver een steile helling naar beneden, om daar drie minuten later terug tevoorschijn te komen … met de fazant.

Ik heb nooit zoveel bewondering gevoeld en gezien als toen bij die twee Italiaanse keurmeesters aldaar. 

Basta, basta en een buiging met de hoed af van eentje waren ons deel.

Het mooiste moment voor mij in 31j honden voorjagen, zonder twijfel.

Je haalde de titel Internationaal veldwerkkampioen, Belgisch veldwerkkampioen , Chien de l’ année  en beste hond Belgian Springer Club binnen.  

Je was ook een lieve hond, en thuis erg rustig bij de anderen.

Een geweldige jachtmaat, en ook daar kan ik nog uren anekdotes over vertellen, maar dan kan ik beter een boek schrijven over jou leven… en wie weet, dat doe ik ooit misschien nog wel een keer. 

Van alle honden die ik ooit trainde was jij wel de grootste uitdaging, en de hond waar ik het meeste voeling mee had.

Run free my friend, forever!

 

 

Antares was een middelgrote reu. Hij was lenig en erg snel. Dit had hij te danken aan zijn eerder lichte maar gespierde bouw. Antares (door keurmeester Bob Delhay ook wel la bête de chasse” of “het jachtbeest” genoemd) was een echte wildvinder. Hij joeg met heel veel power en had de ideale stijl om in zware terreinen wild op te sporen en op te stoten. De internationale wedstrijden die hij won speelden zich dan ook allemaal af in jachtvelden met dichte begroeiïng. Door zijn lage jachtstijl kon hij zelfs in zware bramen hoge snelheid aanhouden. Hij joeg op warme geur, wat als voordeel had dat je aan zijn lichaamstaal duidelijk kon merken wanneer hij erg dicht in de buurt van het wild kwam. Opstoten deed hij dan ook op autoritaire wijze. Antares was een gedreven apporteur, een specialist in het binnenbrengen van runners. Hij was een typisch voorbeeld van het oude type werkspaniël.

*Antares behaalde onder meer: 6X CACIT in 4 VERSCHILLENDE LANDEN, 4 keer reserve CACIT, 3 keer CAC en 3 keer reserve CAC.

*Antares werd EUROPEES  KAMPIOEN IN 2008 in Italië.

*Als dekreu was Antares bijzonder geschikt om meer karakter en jachtverstand in de lijn te brengen.

 

 Palmares  en stamboom Antares 

Groot Gelmen 2004: 1U  / De Roo - De Houwer   

Europacup Italië 2008: 1U CAC CACIT /  Licari - Crippa

Affligem 2005: 2U ResCACIT /  De Houwer - Delhaye 

Europacup Italië 2008: 2U ResCACIT /  Garofalo – Verrees

Florrifoux 2005: 1U CACT / Coppens - Nargaud

’s Herenelderen 2008: 1U CACT / De Roo - De Lehaye

Nivelles 2006: 1U CACT / Delehoye - Verrees

Mentrida 2010: 1U CAC CACIT / Nargaud

Kloosterzande 2006: 3U Res CACT / Bahlke - Smit

Mentrida 2010  coupe d' Espagne en de Europacup was de  afsluiting van een rijkgevulde veldwerkcarriére van Antares. Op de gezegende leeftijd van 9 jaar schitterde hij nog één laatste keer. Hij won de eerste dag met het 1U CACIT en was de beste van 2 series. De tweede dag werd hij 5de en sloot met een derde plaats in de Coupe d' Espagne zijn carriére af.                              

Merci oude jongen voor alle mooie momenten jij me hebt geschonken! Geniet van je oude dag, je hebt het verdiend! 

 

Vezon 2006: 1U CAC CACIT / Chavernac - Delehoye

Vezon 2006: 2U Res CACIT / Nargaud - Frederiks

Affligem 2006: 1U CACIT / Rooyakkers - De Roo

Paulnay 2007: 1U CACIT / Chavernac - Linossier  

Rocca de Giorgi 2007: 1U / Rondinelli - Delhaye

Mezieres en Brenne 2007: 2U ResCACT / Feyler 

Mezieres en Brenne 2007:  1U / Morizot - Courtel

Well 2007: 2U ResCACT / Rooyakkers - Smit

Affligem 2007 : 1U CACIT / Boers - De Roo

Scheldewindeke 2007: 2U ResCACIT / Mabille - Nargaud

      alt       

 

                       

 

  • English (United Kingdom)
  • Dutch-Netherlands
  • French (France)