Tijdens het jacht- en Fieldtrialseizoen kan u ons het makkelijkst contacteren per telefoon of via whatsapp op 0495 167 589 +++ +++ **** Puppynieuws! pups geboren uit de combinatie Ally x Smiling Sirus **** +++ +++ Het Fieldtrialseizoen gaat weer van start, wij zijn er klaar voor!! Thumbs up!!

Opvoeden van een pup

Een algemeen principe

Een hond is een gewoontedier: alles wat hij aanleert, tot zijn gewoonte maakt, zal hij blijven doen.

Dit is het allerbelangrijkste uitgangspunt. Hou steeds in het achterhoofd dat een hond, eenmaal hij een bepaald gedrag tot een gewoonte hij gemaakt, dit gedrag steeds zal blijven herhalen! 

 

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is vaak een eerste, belangrijke stap bij de opvoeding van een pup.

Het spreekt voor zich dat er meerdere manieren zijn om een pup zindelijk te maken, maar wij geven jullie graag de manier mee, die wij het meest geschikt achten: Benchtraining. Benchtraining gaat uit van het principe dat een hond nooit zijn eigen nest bevuilt (tenzij in extreme omstandigheden!).

Wij raden aan om, vanaf het moment dat de pup in huis komt, te werken met een bench. Deze bench moet klein zijn: de pup mag plaats hebben om rond te draaien en te liggen, maar hij mag niet de gelegenheid hebben om aan de ene kant van de bench te slapen, en aan de andere kant zijn behoeften te doen. De bench moet zo klein zijn, dat de pup als het ware in zijn eigen vuil zou moeten liggen als hij zijn behoeften zou doen in de bench.

Het spreekt voor zich dat het niet de bedoeling is dat de pup de hele dag in de bench doorbrengt. Hij mag lekker rondhollen in huis (althans in de ruimte waar hij van jullie mag komen), zolang je de tijd hebt om hem in de gaten te houden. Even geen tijd? Moet je even weg? Is het tijd om te gaan slapen? Snel buiten zetten om zijn behoeften te doen en dan de bench in. Als je terug tijd hebt voor hem, of ’s ochtends, dan mag hij uit de bench. Maar niet meteen laten rondlopen! Neem de pup op en breng hem meteen naar buiten. Eerst zijn behoeften doen, dan mag hij weer binnen rondlopen.

Volgens een algemeen principe van de hond als gewoontedier geldt:  eens hij gewend is zijn behoeften buiten te doen, zal hij alles in het werk stellen om dat ook te blijven doen. Na 14 dagen zonder ongelukjes kan je bench de deur uit en kan er een mandje in de plaats. Zo snel kan zindelijkheidstraining gaan!

 

Nog enkele tips:

 • -          Een hond heeft een kort darmstelsel: als je hem voert, moet hij kort daarna ook zijn behoeften doen. Geef hem dus eten als je tijd hebt om met hem naar buiten te gaan!
 • -          Om de zindelijkheidstraining te vergemakkelijken, kan je best 3 à 4 keer per dag kleine porties voeren. Zo kan je beter controleren wanneer er een hoopje komt. Geef de laatste voeding ook niet te laat (ten laatste omstreeks 17-18u). Op die manier kan je de pup nog een aantal keer buiten laten voor hij de lange nacht in moet.
 • -          Piept de hond als hij in de bench zit? Laat hem er dan ZEKER NIET uit! Hij mag pas uit de bench als hij stil is, anders beloon je zijn negatief gedrag!
 • -          Gebruik de bench nooit om te straffen. De bench moet een veilige plek zijn voor de pup, een ruimte die van hem is, waar hij zich op zijn gemak voelt.
 • -          Wil je je hond aan leren om zijn behoeften ook in de tuin steeds op dezelfde, door jou gekozen plek te doen? Breng hem dan van in het begin steeds naar dezelfde plaats. De eerste dagen hef je hem op en breng je hem zelf naar daar. Als het steeds beter gaat met de zindelijkheid, kan je ook proberen hem steeds verder zelf naar zijn vaste plekje te laten lopen. Ook hier: eens de gewoonte aangeleerd, zal dit een vast gedrag worden.

 

Bijten afleren

Een pup is volop op verkenning. Net als een baby doet hij dat met al zijn zintuigen. Het is natuurlijk gedrag dat hij overal in probeert te bijten. Helaas is dat natuurlijk gedrag voor ons vaak onaanvaardbaar. Hoewel het bij een pup vaak grappig is als hij overal zijn kleine tandjes inzet, moet je in het achterhoofd houden dat, als het nu wordt toegelaten, hij later niet zal snappen waarom het plots niet meer mag. Wees consequent van in het begin! Alles wat hij later niet mag, mag hij nu als pup ook niet.

In je handen, armen en kleding bijten kan je simpel afleren. Begint je pup te bijten, presenteer hem dan je duim. Van zodra hij wil bijten, duw je met je duim op zijn tong. Dit is voor de pup absoluut niet aangenaam (maar dat is het bijten ook niet voor jou!). De pup zal al snel de link leggen tussen bijten en het onaangename gevoel, en hij zal stoppen met bijten.

 

Tips:

 • -          Laat in het begin niets rondslingeren in huis, als je geen tijd hebt om de pup in de gaten te houden. Je kan niet straffen als je de hond niet betrapt. Stuk gebeten schoenen die je aantreft als je thuiskomt? Jammer maar helaas baasje, dat is je eigen schuld!
 • -          Heb je wat tijd om met de pup bezig te zijn, probeer hem dan in de fout te laten gaan. Daag hem uit om op je schoen te bijten. Van zodra hij toehapt, geef je hem een tik op de snuit met de schoen (je hoeft echt niet hard te slaan, een tikje is genoeg om hem te laten schrikken!). Je pup zal schoenen snel niet meer interessant vinden.
 • -          Wees uiterst voorzichtig met rondslingerend wasgoed zoals sokken, truien, handdoeken,… Let ook op met kleedjes of doeken in de bench. Haal ze weg zodra je ziet dat de pup eraan begint te buiten. Een opgegeten sok of zelfs een draad van een lap stof, kan voor een hond ernstige problemen veroorzaken. Het kan leiden tot darmobstructie, en indien je dit niet snel genoeg ontdekt, tot de dood.

 

Een pup socialiseren

Wat doen wij als fokker?

Reeds vanaf zijn geboorte wordt de pup bij ons geconfronteerd met allerlei indrukken en (sociale) situaties. Onze pups worden geboren in de ruimte waar ook onze wasmachine, droogkast, vaatwasmachine en verwarmingsketel staat en deze ruimte wordt regelmatig gestofzuigd. Dit is niet toevallig! Het zijn allemaal geluiden waar de pup mee opgroeit, en die hij dus als veilig en vertrouwd zal beschouwen. Verder valt er wel eens (niet helemaal) “toevallig” een eetbak op de grond. Niet alleen wennen de pups zo aan harde, onverwachte geluiden, het leert ons ook veel over het schrikgedrag. Al snel weet je welke pup er erg van onder de indruk is, welke pup schrikt maar zich ook snel hersteld, of welke pup er zelfs niet van opkijkt.

Verder komen onze pups, vanzelfsprekend, veelvuldig in contact met mensen (zowel volwassenen als kinderen). Ze zullen zeker niet mensenschuw zijn maar je vlot begroeten bij een bezoekje!

Van zodra de pups zelfstandig eten en kunnen rondlopen, gaan ze regelmatig mee naar buiten. Ze maken kennis met de andere honden en leren de omgeving kennen.

 

Jouw taak als baas!

Socialisatie stopt niet als de pup bij ons vertrekt. Het is nog maar net begonnen. Hier heb je als baas een zeer belangrijke taak. Het is in de eerste maanden dat een hond de meeste indrukken moet opdoen, en de kans moet krijgen om kennis te maken met diverse sociale situaties.

Neem je pup zoveel mogelijk mee. Ga met hem naar de markt, bezoek drukke plaatsen, doe eens gezellig een terras met je pup erbij. Onderhoud ook contacten met kinderen: ga eens aan de schoolpoort staan bij het begin of het einde van de schooldag. Laat de kinderen gerust komen kijken en laat hen (op een correcte en rustige manier) de pup strelen.

 

Aandachtspunten

Je pup moet zoveel mogelijk ervaringen opdoen, maar het is erg belangrijk dat het positieve ervaringen zijn! Dit is niet altijd vanzelfsprekend: wat positief bedoeld was,  kan wel een ontaarden in een negatieve ervaring. Het risico bestaat dat een pup, eens hij een negatieve ervaring heeft opgedaan, de rest van zijn leven dit soort situaties zal trachten te vermijden. Denk steeds goed na bij wat je doen, en tracht eventuele valkuilen reeds op voorhand in te schatten en te onderbouwen.

-          Het is normaal dat je pup zich niet onmiddellijk thuis voelt op een drukke plaats (denk maar aan de markt). Geef hem de kans om te wennen, maar schenk niet teveel aandacht aan negatief gedrag. Ga hem niet betuttelen! Het is een flinke hond, jij bent er als baas en de situatie is veilig. Schrikt hij van vreemde mensen? Vraag hen dan de hond een snoepje aan te bieden. Geef je hond de kans vertrouwen op te bouwen. Is je pup onder de indruk van de vele geluiden op de markt, sta dan even stil en geef hem de kans om er aan te wennen.

-          Het is belangrijk dat je pup in contact komt met kinderen, maar ook dit moeten positieve ervaringen zijn. Hierbij is het belangrijk dat je kinderen leert hoe ze veilig met een hond omgaan. Enkele gouden gedragsregels voor kids

 •      Als je met de pup wil spelen, ga dan op de grond zitten! Niet rennen: een pup weet nog niet dat hij opzij moet gaan, en de kans is groot dat je op zijn pootjes trapt. Die pootjes zijn nog klein en fijn, en raken snel gekwetst.
 •      Hef de pup niet op: hij kan onverwachte bewegingen maken en misschien wel plots uit je armen springen. Zo kan hij zich bezeren.
 •      Natuurlijk mag je de pup wel vasthouden, als je op de grond zit! Merk je dat hij weg wil, hou hem dan niet tegen. Jij vindt het toch ook niet leuk als je vriendje je tegenhoudt?
 •      Wees rustig met een pup, het is nog maar een baby. Als je te ruw met hem speelt, maak je hem bang.
 •      Wees altijd voorzichtig met een hond die je niet kent. Hij lijkt misschien heel lief en braaf, maar misschien is hij dat niet! Vraag eerst aan het baasje of je de hond mag strelen, en let er goed op dat de hond je ziet voor je hem aanraakt. Wij vinden het ook niet leuk als iemand ons laat schrikken.

-          Natuurlijk wil je dat je hond sociaal is naar andere honden. Veel eigenaars willen snel aan de slag met hun nieuwe viervoeter. De hondenschool is de uitgelezen plek! Maar let ook hier goed op. Er komen allerlei honden op de hondenschool en niet alle honden zijn even vriendelijk of evenveel gesteld op pups. Voor je pup zijn alle honden leuk, of net eng. Hij kan geen gevaar inschatten, dat is jou taak als baas! Ook hier geldt: eens een negatieve ervaring opgedaan met andere honden, bestaat de kans dat je hond steeds angstig zal blijven. Jij als baas bepaalt met welke honden je pup mag kennis maken. Dit geldt niet alleen op de hondenschool trouwens. Ook op straat, op de markt, in het bos,… kom je andere honden tegen!! Jou inschatting als baas kan de hond maken… of kraken!

 • English (United Kingdom)
 • Dutch-Netherlands
 • French (France)