Tijdens het jacht- en Fieldtrialseizoen kan u ons het makkelijkst contacteren per telefoon of via whatsapp op 0495 167 589 +++ +++ **** Puppynieuws! pups geboren uit de combinatie Ally x Smiling Sirus **** +++ +++ Het Fieldtrialseizoen gaat weer van start, wij zijn er klaar voor!! Thumbs up!!

Retina Dysplasie

Retina Dysplasie, kortweg RD, is een oogaandoening, waarbij de twee lagen van het netvlies niet goed aan elkaar vastzitten. Bij de meeste rassen is RD genetisch, maar in uitzonderlijke gevallen kan het prenataal veroorzaakt worden door een infectie zoals herpes of parvo.

Als fokker is het belangrijk de ouder-dieren te laten controleren op RD, en enkel te fokken met dieren die zelf vrij zijn. « vrij zijn » wil concreet zeggen dat een dier geen RD-lijder is. Toch kan het zelfs dan voorkomen dat, indien een van beide ouders wel drager is, de jongen wel RD hebben.

Je kan een pup vanaf 6 à 8 weken hierop testen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden is een officiële oogtest mogelijk.

 

 

Er zijn verschillende vormen van Retina Dysplasie:

  • -      RD 1, locale of multifocale RD: Dit is de lichtste vorm. In de binnenste laag van het netvlies zitten kleine plooitjes of vlekken, waardoor de hond kleine blinde vlekken heeft.
  • -      RD2, geografische RD: Delen van het netvlies zijn verheven of liggen volledig los. Hierdoor is het zicht van de hond beperkt.
  • -      Totale RD: Dit is de zwaarste vorm van RD. Het gaat om totale loslating van het netvlies. Soms kan je dit netvlies zien zitten in de pupil, net achter de lens. Dit kan voorkomen aan 1 oog, of aan beide ogen. De hond is in dit geval (gedeeltelijk) blind.

 

Bij een aantal rassen sluit enkel de laatste vorm een dier uit voor verdere fok, zo ook bij de Springer Spaniel. Bij het Land van Loon gaan we echter een stap verder. Al onze ouderdieren worden getest alvorens er mee gekweekt wordt. Wij kweken NOOIT met dieren die enige vorm van RD vertonen. Wij doen ook regelmatig oogonderzoeken bij pups, om op die manier dragers (onder de ouders) trachten op te sporen en ook hen uit te sluiten in de verdere fok. De oogtesten van onze honden mogen steeds ingekeken worden. 

  • English (United Kingdom)
  • Dutch-Netherlands
  • French (France)