Tijdens het jacht- en Fieldtrialseizoen kan u ons het makkelijkst contacteren per telefoon of via whatsapp op 0495 167 589 +++ +++ **** Puppynieuws! pups geboren uit de combinatie Ally x Smiling Sirus **** +++ +++ Het Fieldtrialseizoen gaat weer van start, wij zijn er klaar voor!! Thumbs up!!

Heupdysplasie

Heupdysplasie, beter bekend als HD, is een erfelijke aandoening. Echter uit veelvuldig onderzoek naar HD blijkt, dat ook externe invloeden zoals lichaamsgewicht, beweging, spierontwikkeling, voeding en groeisnelheid een belangrijke rol spelen, zeker gedurende de eerste levensmaanden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat  HD voor 20 tot 30% erfelijk bepaald is. Dit houdt in dat HD voor 70 tot 80% wordt bepaald door omgevingsfactoren.

De score’s van HD gaan van HD/A voor perfecte heupen, tot HD/F voor zeer slechte heupen. Belangrijk om weten is dat bij Springers de spiermassa in veel gevallen afwijkingen van de heupen opvangt. Dit betekent concreet dat zelfs Springers met HD/E daar in veel gevallen geen hinder van ondervinden omdat hun spieren dermate ontwikkeld zijn, dat ze het heupgewricht voldoende  ondersteunen om ongehinderd en pijnloos te kunnen bewegen.  Zonder heupfoto’s kan je niet inschatten hoe het gesteld is met de heupen van een hond. Dat is precies de reden waarom wij, als fokker, mensen steeds aanraden de heupen van hun hond te laten controleren alvorens er een nest mee te fokken. Ook al heeft de hond zelf geen last van zijn HD/D of HD/E heupen, het is absoluut af te raden deze honden te gebruiken in de fok.


HD voorkomen?

Wat doen wij als fokker?

Om HD zoveel mogelijk uit te sluiten wat betreft de erfelijkheid, laten wij van al onze honden de heupen controleren alvorens ermee gefokt wordt. Wij fokken niet met honden met slechte heupen! Helaas is dit niet altijd 100% waterdicht: ook uit twee ouderdieren met HD/A kan een pup komen met slechte heupen. Gelukkig komt dit slechts zeer weinig voor.

Tegenwoordig laten wij reeds de heupen van onze pups controleren op de leeftijd van 17 weken. Omwille van de jonge leeftijd, is dit nog geen officiële test. Maar heupen die echt goed zijn op 17 weken, zullen zelden veel slechter worden. 
Wij laten de heupen van onze honden controleren door een gespecialiseerd dierenarts van dierenartspraktijk “De Meemortel” in Budel. U kan bij ons steeds zijn diagnoses inkijken.

 

Wat kan u doen als eigenaar?

Omdat HD ook grotendeels afhankelijk is van externe factoren,  is het belangrijk dat je als eigenaar ervoor zorgt om deze uitwendige omstandigheden voor honden in de groei zo gunstig mogelijk te maken. Goede voeding is hierbij een eerste stap. Het is echter ook belangrijk te zorgen dat de hond niet met overgewicht kampt! Mollige pups zijn schattig, maar het gewicht is een zware last voor heupen in de groei.  Lichaamsbeweging is belangrijk, en zelfs zeer noodzakelijk. Maar ook dit moet in het begin beperkt worden, en langzaam worden opgebouwd. Geen kilometers aan een stuk wandelen dus, geen lange afstanden lopen, springen beperken en niet meteen beginnen met fietsen! In huis is zijn vooral gladde vloeren en trappen nefast. Beperk dit tot het absolute minimum. Overbrug grote stukken gladde vloer eventueel met tapijtjes, en draag de pup zoveel mogelijk waar trappen toch noodzakelijk zijn.
 

  • English (United Kingdom)
  • Dutch-Netherlands
  • French (France)